Уебинар - От идея до реалност – как се създават световни технологии за компютърна графика с Chaos Bulgaria

На 22.06 се проведе последния уебинар от задължителната учебна практика на 10 клас. Лектори бяха Ралица Жикова, Иван Димов и завършилите ТУЕС, Александър Казанджиев, Александър Ангелов и Явор Рубенов.

 

Chaos Bulgaria е българска компания за компютърна графика. Има офиси по цял свят - София, Прага, Лос Анджелис, Сеул и Токио. Техният софтуер е използван за постигането на фотореалистични визуални ефекти в емблематични филми като „Игра на тронове“, „Avengers“, „Spiderman“, „Joker“, „Aqauaman“ и още много други. През 2017 г. основният продукт на Chaos рендерът V-Ray получава т.нар. Технологичен Оскар от Американската филмова академия за принос в развитието на киноиндустрията.

Трима възпитаници на ТУЕС, които днес са част от екипа на Chaos - Александър Казанджиев, Александър Ангелов и Явор Рубенов - споделиха личните си съвети към нас за това върху какво е важно да наблегнем: като например да не спираме да учим нови неща и да обръщаме внимание на математиката, алгоритмите и компютърните архитектури. В началото на срещата лекторите ни запознаха с компанията Chaos и първите стъпки в нея. Споделиха няколко инициативи, свързани с Chaos, а именно Chaos Camp и Chaos Internship, за които може да научите повече тук

 

След въведението започна презентацията, изготвена от Илияна Димитрова, HR Business Partner, където учениците бяха запознати с различни екипни роли и получиха много ценни съвети свързани с намирането на работата, сред които “Как да намерим първата си работа?”, като представиха т.нар. “5 П-та при търсенето на работа”: Посока, План, Проучване, Постижения и Представяне. По време на презентирането имаше доста активни участия на учениците не само обвързани с въпроси, но и с участие в различни въпроси от лекторите във форума slido. 

Според екипа на Chaos най-важните умения за професионално развитие са умението за комуникация и работа в екип, планирането и организацията на времето и отговорността и способността да се работи автономно. Във втората презентация Ръководителят на екип Управление на проекти Иван Димов  представи цикъла на създаването на един софтуерен продукт: методи за създаване, дефиниране и ранно планиране, създаване и развитие, както и пускането на продукта на пазара. 

 

Темата за реализацията на идеи и тяхното планиране е много актуална и важна за бъдещите ИТ специалисти, които догодина ще се докоснат до истинския процес на работата в ИТ сферата с практиките от 11 клас. Активно участие от страна на 10-класниците, срещата с представителите на Chaos провокира ред въпроси и дискусии. Поредната интересна среща!