Software Testing или QA Rock’n’Roll

Какво представлява тестването на софтуер, какво е Quality Assurance и каква е разликата между тези две понятия разказа на учениците от 10А и Б клас Анета Петкова по време на лекцията „Software Testing“. Анета е Quality Assurance Lead в Honeywell Aerospace с 6+ години опит в сферата на софтуерното тестване и определено имаше какво да сподели с 30-те ученика, които се събраха в учебната зала. Тя обясни защо е важно тестването на софтуера и даде конкретни примери как липсата на подобен етап на проверка би могъл застраши не само финансите на една компания, но и на човешки животи, когато се отнася до софтуер, използван за медицински и военни цели.
Анета се опита също да развенчае стереотипите около ролите “software developer” и “software tester” и да начертае характеристиките необходими за работа на тези позиции. Особено интересно беше и включването на Теодор Найденов (ТУЕС‘2002), който сподели гледната си точка като „software developer“ за ролята на QA специалистите и призова учениците да мислят за тези две роли като партниращи си и еднакво важни в процеса на създаване на един софтуерен продукт.
Лекцията завърши с практическа демонстрация на различните техники за софтуерно тестване (изследователно тестване, тестване по тест план, автоматизирано тестване) върху реална уебсайт страница и възможност учениците да зададат въпроси на лекторите. От АЗТУЕС благодарим на Анета и Теодор за вдъхновяващата презентация и доброто представяне на една от възможностите за професионално развитие в ИТ сферата за учениците от ТУЕС.