Проектиране на електрически схеми и печатни платки със Circuit Maker

На 25ти февруари се проведе уъркшопът „Проектиране на електрически схеми и печатни платки за начинаещи със Circuit Maker“ с водещ Цветелин Маринов (ТУЕС’2014) от SmartLab Bulgaria.
Уъркшопът започна с преговор на това, какво e CAD система и кои са най-използваните софтуери за автоматизирано проектиране, както и какво представлява електрическа схема и печатна платка. След това участниците се запознаха с програмата Circuit Maker и основните й функционалности, като имаха възможност сами да проектират на нея предварително зададена електрическа схема. Създаването на проект за печатна платка от готовата схема се оказа по-голямо предизвикателство, но пък при него се открои група ентусиазирани ученици, които стояха до последно за да довършат проектите на платките си.
Идеята на уъркшопа беше да се запознаят учениците с open source програмата Circuit Maker, разработена от Altium. Програмата е cloud базирана и включва богата база от споделени проекти, от които регистрираните потребители могат да се възползват. Поради факта, че е достъпна и лесна за ползване, Цветелин Маринов я препоръча на бъдещите дипломанти, които биха искали да разработят някакъв вид устройство като дипломна работа и сподели разработено от него ръководство за проектиране на печатна платка на Circuit Maker.