Какво е бъдещето на технологиите?

В свят, в който технологиите се развиват с експоненциални темпове, можем ли да предвидим, какво да очакваме в бъдеще? Близо 30 ученика от 10-ти клас се събраха за да потърсят отговор на този въпрос в лекцията на Теодор Панайотов (ТУЕС’2006) от Coursedot “Технологиите на бъдещето”, която се проведе на 1-ви юни в ТУЕС.

Теодор започна с кратко свое представяне и разказа на учениците за Singularity University в NASA Ames Research Park, Калифорния, чийто фокус са експоненциално развиващите се технологии и разрешаването на глобални проблеми с тяхна помощ. Бяха дадени интересни примери за подобни технологии, чиято цена на производство намалява драстично през последните години и ги прави все по-достъпни - 3D принтиране, самоуправляващи се автомобили, дронове, невро и биотехнологии. Обсъди се и мястото на човека на фона на напредъка на изкуствения интелект. Последва доста интригуваща дискусия, в която се засегнаха глобални въпроси за перспективите на професиите, образованието, сигурността и не само в лицето на развиващите се технологии. Едно е сигурно - докато редица професии се очаква да изчезнат скоро, защото ще бъдат компютъризирани, учениците от ТУЕС са избрали професионална насока, която ще става все по-важна в бъдеще. Така че ще подкрепим и ние посланието към учениците, с което Теодор шеговито приключи лекцията си “Go build epic stuff!”

Теодор Панайотов (ТУЕС’2006) е завършил Нов Български Университет и Singularity University в Калифорния. Технологиите винаги са му били страст, като още на 13 години е записан в една от академиите на Cisco, a на 20г. получава най-високия сертификат - CCIE и става сертифициран Cisco System инструктор. Водил е обучения в над 20 държави на компании като - Mtel, Макс, Telenor, HPE, British Telecom и др. След 3 години работа в един от най-големите доставчици на IT обучения - Fast Lane, Теодор напуска и насочва вниманието си към компанията, която създава - IT Instructor, а вече и CourseDot.

Благодарим му за интригуващата лекция и се надяваме отново да се върне в ТУЕС като лектор от TUES Inspiration Talks & Workshops!