IoT с Arduino и Симеон Янчев

10-токласниците от ТУЕС имаха възможност да се запознаят отблизо и да затвърдят познанията си за начина на работа и възможностите на най-популярната в света платформа за хоби електроника и интерактивни системи Arduino. Темата беше представена от Симеон Янчев, един от пионерите в работата с Arduino у нас.
Симеон предостави на всеки един от присъстващите Ардуино и компютър, на който да работи и научи какво представляват микроконтролерите и как работят. Учениците успяха да приложат в употреба и знанията, които са придобили по предметите ”Електронни елементи” и “Импулсна и цифрова схемотехника”, използвайки съпротивления, диоди, дешифратори и други. В първата част на уъркшопа, той представи теоретичната част чрез внимателно обясняване и много картинки, за да може всеки ученик да разбере материала, който му се поднася. Във втората част учениците започнаха с практическите си упражнения. Накрая всеки участник участва в създаването на собствен проект. Двама от учениците по време на упражненията направиха свой собствен часовник, съчетавайки три от Arduino платките.
Симеон Янчев е основател на Роботев и лектор по "Електроника за художници" в Националната художествена академия в София. Той е автор на българския превод на книгите "Запознанство с Ардуино" и "Книжка за програмиране на Ардуино". Участвал е в реализацията на различни хардуерни проекти, включително и за международни марки като Heineken, Amstel, Sprite, Sobranie, Lidl и др.
TUES Inspiration Talks&Workshops е инициатива, организирана със съдействието на Асоциацията на завършилите ТУЕС. Нейната цел е да среща ученици от ТУЕС с професионалисти от различни сектори на ИТ индустрията.