Информационна сигурност - черни или бeли шапки

От някои лекции на TUES Inspiration Talks & Workshops е трудно да си тръгнеш. Особено ако имаш интересна тема и лектор с повече от 15 години опит в областта. Така близо 30 ученика от 11-ти клас останаха почти час след официалния край на лекцията “Информационна сигурност - черни и бели шапки”, която Петър Кирков (ТУЕС’1997), понастоящем мениджър “Управление на риска” в Deloitte, проведе на 24-ти април в ТУЕС. Всички продължаваха да слушат с интерес и да задават въпросите, които ги вълнуваха.

Петър, който е и регистриран експерт-криминолог, проведе лекцията като дискусия. Обсъждането започна с това, кои хакерски филми са най-реалистични, каква всъщност е дефиницията за хакер и какви видове хакери има. Той беше отворен да отговаря на множеството странични въпроси, които го заляха и сподели редица случаи от личния си опит. Обясни, защо понятието “информационна война” става все по-актуално и как с напредването на технологиите и тяхното влияние, информационните атаки, както и защитата от тях, стават по-сложни. В края на лекцията учениците получиха и няколко практични съвета за това как да измислят и помнят сигурни пароли.

За младежите с интерес към темата, Петър препоръча блога “Krebs on Security” и след силно позитивната обратна връзка за лекцията обеща да се включи и през следващата учебна година в TUES Inspiration Talks & Workshops. От АЗТУЕС най-сърдечно му благодарим за отделеното време и ще се радваме да го поканим отново в ТУЕС!