Демонстрация на роботи в ТУЕС

Демонстрация на роботи в ТУЕС

За втора учебна година АЗТУЕС в съдействие с ръководството на ТУЕС стартира инициативата TUES Inspiration Talks & Workshops./събитието от миналата година може да видите тук/ Серията от извънкласни лекции и практически занимания ще продължи да среща учениците с професионалисти от различни сектори на ИТ индустрията с цел да ги вдъхнови за още по-успешно професионално и кариерно развитие. Откриващото събитие на новия сезон се проведе на 4ти ноември – демонстрация пред 8ми и 9ти клас, посветена на Европейската конференция и състезание по образователна роботика за ученици.

Демонстрацията започна пред пълна аудитория. Павел Върбанов и Кристина Тодорова от Европейския Софтуерен Институт (ЕСИ) – Център Източна Европа разказаха за проектите на института, сред които и уъркшопи по образователна роботика, които провеждат с ученици. Може би най-бурен интерес предизвика демонстрацията на техния хуманоиден робот ЕСИка. ЕСИка спечели напълно аудиторията със своя „Gangam Style“ танц, но по-любопитно за учениците беше да разберат, че се използва не само да впечатлява учениците, но и с различни образователни цели. Тина от ЕСИ даде интересен пример, как роботът помага при работа с деца с аутистични проблеми, които въпреки комуникационните си проблеми с хора, общуват спокойно с ЕСИка.

pavel_vurbanov

Учениците научиха повече и за Европейската Конференция по Образователна роботика за ученици (ECER) и състезанието за роботи Botball®, което е част от нея. Всяка година конференцията събира над 200 участници от различни държави – ученици и водещи изследователи в сферата на роботиката, но за първи път на конференцията във Виена тази година се включва ученически отбор от ТУЕС. Участниците от този отбор и техният капитан Георги Георгиев (ТУЕС‘ 2012) също бяха на демонстрацията. Те показаха снимки от събитието, споделиха впечатленията си и го препоръчаха горещо на своите съученици.

past_students_explain_to_new_ones

През април 2017 домакин на Европейската конференция по образователна роботика за ученици (ECER 2017) ще бъде България под координацията на ЕСИ – център Източна Европа. Учениците от 8 до 12 клас на ТУЕС могат да кандидатстват за участие в отбора, който ще представи училището на ECER 2017. Участието включва и двумесечна подготовка, стартираща от средата на януари, през която отборът ще създаде роботите, които ще го представляват в Botball® състезанието, техническата документация към тях и стратегия, как да победят в надпреварата. Подготвителните срещи се провеждат всяка седмица в извънучебно време.
Учениците от ТУЕС които имат интерес да се включат, могат да кандидатстват до 25 ноември 2016 тук. На базата на изразената от тях мотивация във формуляра, ще бъдат избрани участниците в ТУЕС отбора за ECER 2017.
Oще снимки от събитието може да видите тук.