Демонстрация на дронове в ТУЕС

На 18 юни в ТУЕС се проведе едно от най-вдъхновяващите извънкласни занимания, част от TUES Inspiration Talks & Workshops: демонстрация на дронове от запаления фен на летящите машини Бойко Яръмов.
Водещият на демонстрацията Бойко Яръмов изнесе пред учениците от 8 и 9 клас кратка лекция за принципите на работа, асемблиране, настройки и тестове на дронове, както и как се комбинират хардуерни и софтуерни познания при сглобяването и програмирането на машините. Той запозна учениците с принципите на работа на различни видове дронове, а след това направи и практическа демонстрация с четири от машините си. В най-интересната част от заниманието, в двора на ТУЕС, учениците видяха как работи куадрокоптер с камера, лично сглобен специален дрон, състезателен дрон и мини-дрон. Личният опит и задълбоченото познаване на широкия спектър от опции и възможности на дроновете, несъмнено запалиха дрон-искрата у учениците.
Бойко Яръмов е един от основателите на Телерик, днес Progress. По професия е запален компютърен и мрежови експерт, а в свободното си време е фен на кросовите мотори и дроновете. Интересът му е насочен към вълнуващия свят на летящите компютри и възможностите на техните приложения за хоби и бизнес.