Зелено училище 2022г.

ТУЕС отново спази своята традиция да покани новопостъпилите осмокласници на зелено училище и по-точно, на едно незабравимо пътешествие къмУСОБ-Семково - с цел да се сприятелят, опознаят и сплотят. И това са случваше с „вещите в занаята” преподаватели и безценната помощ на доброволци от XI и XII клас.

Всяка вечер големите разказваха интересни истории – за базата, за планината наоколо или за забележителните спортни постижения на туесарите, или пък се организираха различни викторини със състезателен характер. Най-интригуващ беше разказът за това какво означава да си ученик в ТУЕС.

Сутрините започваха с кратки физзарядки по желание, които ободряваха и подготвяха за предстоящите пътешествия.

Първи в програмата беше традиционният поход до Сухото езеро, а когато дъждът изненадващо заваля,  последваха неизбежните входни нива по математика и английски език.

Дори и кратките дъждове обаче не можаха нито да спрат, нито да откажат дружината от походите. Когато най-накрая напук на тъмните облаци заблестя яркото септемврийско слънце, от радост някои извиха  хоро.

Дългоочакваният, дълъг и тежък поход до Вапските езера, както и походът до далечната хижа „Македония” по никакъв начин не сломиха спартанския дух на осмокласниците, а при връх Лопатица те слушаха с интерес притчи и легенди за тракийското оброчище.

Обичаят на последната вечер от зеленото училище повелява да се наградят проявилите се ученици и да се отпразнува завършекът на ежегодното зелено училище.

За жалост, дойде и неизбежният момент за сбогуване с базата, където красивата природа, чистият въздух и новите познанства заредиха „новобранците” с положителна енергия. А в София след броени дни ги очакваха предизвикателствата на учебния процес. Но за да бъдем обективни:това зелено училище разпали във всеки от участниците жажда за още такива преживявания.

Още снимки можете да видите тук.