Поход до връх Ком - 13.10.2018

Инициативата „Всяка година по един връх“ стартира с изкачването на 2016-метровия връх Ком в Стара планина. Началото поставихме на 13.10.2018 г.,когато ние, 34–ма ученици, отпътувахме към град Берковица и хижа Ком с цел да покорим върха.

Преди да започнем изкачването, като истински кавалери, оставихме дамите да зададат темпото. В последствие нещата се промениха!Изкачването беше незабравимо, първо, защото времето беше перфектно за изкачване в планина, второ, защото, когато ТУЕСари са заедно, всичко е интересно и забавно. Разказвахме си случки и преживявания, обсъждахме хобита и интереси, а дори и залагахме какво ще ни чака на върха.

Знаехме, че вятърът е неизбежен – не вярвахме, че ще трябва да внимаваме, за да не отлетим, но, това, което не очаквахме, беше мъглата. 


Единственото, което вятърът и мъглата постигнаха, бе да ни забавят и да ни повдигнат настроението – ние не се отказахме и стигнахме до върха. Починахме малко, но достатъчно, за да съберем сили за пътя наобратно, и си направихме снимки.

Естествено, пред барелефа на Иван Вазов отдадохме почит на поета и си припомнихме стиховете му за върха:

Оттук окото волно прегради не намира. 
Вселената пред мене покорно се простира. 
Душата гордо диша. От тия планини 
Умът към нещо светло, голямо се стреми.

Връщането не беше по-лесно, но си помагахме и слязохме до хижа Ком, оставяйки още един покорен връх зад гърба си.

Преди да се завърнем в София, посетихме къщата музей на Вазов и етнографския музей в град Берковица.

Благодарим на г-жа Башева за прекрасната идея, добрата организация, а най-много за това, че добавихме още един чудесен спомен в списъка с уникални преживявания. Докоснати и завладени от магията на планината и приятелството, с нетърпение и любопитство очакваме следващия връх!


Повече снимки можете да видите тук.