Нашата екскурзия до Велико Търново

Група ученици от 9. и 10. клас на ТУЕС с много ентусиазъм се отправи на едно вълнуващо пътешествие до град Велико Търново и околностите по време на пролетната ваканция.

Първата ни спирка бе пещерата ,,Бачо Киро“ до гр. Дряново, която е известна с факта, че в нея са открити едни от най-старите следи от човешко съществуване в Европа.

Следващата ни спирка бе строеният по времето на цар Калоян Дряновски манастир, важен културен и просветен център. По време на Възраждането неслучайно е едно от местата за подготовка на Априлското въстание.

Mанастирският комплекс е разположен сред живописната клисура, образувана от река Дряновска.

Вълнуваща беше музейната експозиция на най-известния дряновец - уста Кольо Фичето. Днес музеят е сред основните забележителности не само в Дряново, а и в България - част е от Стоте национални туристически обекта.

Тук работата на Колю Фичето е представена чрез умалени макети на най-впечатляващите негови строежи.

Пътуването ни продължи към града, пълен с история, столица на втората българска държава – град Велико Търново. Настанихме се в хотела и се отдадохме на почивка.

Следващият слънчев ден бе посветен на емблемата на града - хълма Царевец, с чиято история екскурзоводът детайлно ни запозна.

 

Разгледахме и църквата ,,Св. Четиридесет мъченици“, която се намира точно в подножието на хълма Царевец. Построена е и стенописана по времето на българския цар Иван Асен II в чест на победата му в битката при Клокотница през 1230 година над Теодор Комнин.

 

Внушаващият респект паметник "Майка България", създаден в знак на почит към загиналите в четирите войни – Руско-турската, Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война, ни провокира за фотосесия.

Успяхме да посетим и музея ,,Възраждане и Учредително събрание“, където на 16. април 1879 година е подписана Търновската конституция, основа за изграждането на възстановената българска държава. Учредителното събрание е първото Народно събрание на България след Освобождението.

Нашата обиколка завърши с разходка из археологическия резерват ,,Никополис Ад Иструм“, който се намира на 20 км северно от Велико Търново. Това е римски и ранновизантийски град, основан от римския император Марк Улпий Траян.

И така, изпълнени с положителни емоции, прекрасни впечатления и много нови за нас факти от историята и културата ни, се завърнахме в София.

Дано и за в бъдеще ни очакват такива вълнуващи срещи с прекрасната ни родина България!

Повече интересни снимки можете да намерите тук: