Ученици от ТУЕС с отличие от Европейския хакатон за отбранителна техника

Отборът на Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет в София спечели трето място в едно от най-авторитетните технологични събития в Европа – Европейския хакатон за отбранителна техника 2024 г., проведен в германския град Мюнхен, съобщават от висшето училище.

Темата на единствените български представители е „Идентификация на противопехотни мини чрез използване на дронове и изкуствен интелект“.

Проектът е дело на единайсетокласниците Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър Мечкаров, водени от своите ментори Петър Кирков (възпитаник на ТУЕС) и Кирилка Ангелова – изпълнителен директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС, благодарение на която се осъществява и участието в хакатона.

Българският отбор разработва модул за дронове,

който локализира чрез анализ на термалното изображение противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация върху картата.

Проектът започва с проучване на научни разработки по проблема. Седмица преди хакатона отборът, с подкрепата на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, успешно извършва наблюдения и генерира набор от данни. Тези данни помагат за трениране на алгоритмите за компютърно зрение – вид изкуствен интелект, който е в сърцето на модула.

Целта на проекта е поевтиняване и улесняване на идентификацията на противопехотни мини,

тъй като това е значителен проблем, който забавя възстановяването на нормалното функциониране на обществото и икономиката след приключване на бойни действия. Минните полета, които остават след военни конфликти, продължават с години да вземат невинни жертви.

Хакатонът е подкрепен от много фирми в областта на технологиите, роботиката, изкуствения интелект и аерокосмическата индустрия, както и от Министерството на отбраната на Украйна.

Той се провежда като сателитно събитие на Festival of the Future и цели да събере академичния и публичния сектор и инвеститорите и потребителите на продукти с двойно и отбранително приложение. Тази година фокусът му е прототипиране и валидиране на идеи в областите на отбраната и защитата на човешкия живот.

Източник: Вестник „Аз-буки”