Устройство-асистент с изкуствен интелект в помощ на незрящите хора спечели голямата награда на петия ученически хакатон Hack TUES

Вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора спечели първа награда в петия ученически хакатон Hack TUES 365 на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Устройството VoiceCV, създадено от отбор „Elsyser“ - Виктор Велев от 10 клас, Петър Герасимов и Теодор Станишев от 12 клас, може да се интегрира в шапка или очила и играе ролята на личен асистент, който информира с глас за околните обекти чрез снимки в близка и далечна перспектива. Отборът получи и специалните награди на ScaleFocus, Дроксик и Data Science Society.

Специалната награда за проект с вградена микрокомпютърна технология, която се връчва за първи път в Hack TUES, получи системата S.P.A.S. (Smart Personal Assistant System) за отдалечено управление на устройства в дома или офиса през мобилен телефон. Проектът е разработен от Искрен Александров от 8 клас и Ангел Стоянов, Мартин Вайер, Мартин Георгиев и Денис Захариев от 9 клас, от отбор „Телефона в сака“. Наградата е осигурена от Комет Електроникс.

Втора награда в хакатона спечели приложението за решаване на геометрични задачи GeoSolver. То сканира условието и генерира електронен чертеж и решение на задачата. Разработката е дело на 12-токласниците Телерик Арсов, Мартин Дацев, Антонио Милев, Владислав Георгиев и Петър Милев от отбор „Какводой“. Момчетата получиха и специална награда от Data Science Society.

Трета награда в хакатона спечели отбор „Бабич“ за проекта Product Chain, използващ блокчейн технология, за да предпази потребителите от фалшиви стоки на пазара. Мартин Йорданов от 11 клас и Самуил Георгиев, Антон Янчев, Огнян Барух и Георги Любенов от 10 клас разработиха система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, чрез уникален QR код, който дава информация за пътя на продукта. Те спечелиха и специална награда от TelebidPro.

Още шест други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на Hack TUES. Това е единственият хакатон, организиран от ученици за ученици. Състезанието се проведе от 15 до 17 март 2019 г. в ТУЕС и София Тех Парк. В него участваха 200 ученици от 8-ми до 12-ти клас на ТУЕС, разпределени в 43 отбора. Над 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които възпитаници на училището, бяха ментори и членове на журито. Хакатонът се организира от екип от доброволци от 11 клас с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на ТУЕС. Най-добрите проекти от Hack TUES 365 ще бъдат представени публично в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание Hack TUES. Това са SAP, SoftServe, TelebidPro, VMware, Droxic, Progress, ScaleFocus, Astea Solutions, DevriX, Dopamine, Nemetschek Bulgaria. Технологични партньори на събитието тази година са София Тех Парк, Комет Електроникс, Смартком - България, Булгед, Cloud Balkan, init Lab. Кетеринг партньори на хакатона са CoKitchen, Aristeon.bg, Delishu, Domino’s, Пекарчето на татко, Pura Vida Organic Farm, Pure Water, Работилничка за сладки моменти и сладкар Ирина Иванова. Събитието беше подкрепено и от Ротари клуб Капитал и DevStyler.

„Учениците от ТУЕС отново доказаха, че за тях няма неосъществими идеи.“ – каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ - София. „Журито и професионалистите са силно впечатлени от факта, че в хакатона се разработват проекти, използващи най-новите технологии. В последните години силно впечатление правят решения с невронни мрежи и изкуствен интелект, проекти с вградени микрокомпютърни системи и IoT, а ето че тази година има и проект с блокчейн технология. Надяваме се, че всяка следваща година конкуренцията между отборите ще става още по-голяма и новите технологии ще са част от Hack TUES“.

Преобладаващата част от проектите – финалисти в Hack TUES 365 комбинират софтуерни, мрежови и хардуерни решения. Сред основните ползи от участието си в хакатона учениците посочват възможността да опознаят и тестват нови технологии, да работят с професионалисти като ментори, да се научат да работят в екип и да представят идеите си, както и да открият конкретни насоки за бъдещото си професионално развитие.

Ученици от ТУЕС редовно печелят награди и в хакатони за професионалисти и студенти, като Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София, хакатона, посветен на 10-годишнината от членството на България в ЕС и др. Членовете на отбора победител „Elsyser“ наскоро спечелиха хакатона на Студентския клуб на Американския университет в България и са носители на различни отличия от други хакатони за професионалисти. Част от членовете на отбора, заел второ място „Какводой“, са най-награждаваната група ученици в историята на HackTUES, като неизменно са сред лауреатите на хакатона още от създаването му през 2015 г. Ученици от отбора също са носители на много отличия от професионални хакатони.

Отбори, отличени със специални награди в Hack TUES 365:

  • Проектът на отбор „Автобус 76“,съставен от Стоян Тинчев, Кристиан Васиков, Даниел Рогачев, Александър Александров и Емил Шаров от 9 клас, SMART кофаспечели специалната награда на SAP. Той представлява подвижно кошче за боклук с възможности за дистанционно управление и идеи за разширяване на функционалностите с патрулиращи кофи в парковете.
  • Специалната награда на SoftServeполучиха отбор „Отбор“- Михаил Киров, Стефан Стефанов и Денис Бързанов от 11 клас с проект за превръщане на дигитален текст в ръкописен.
  • Отбор „Autoruutnato Zahranvane“ от 11 клас бяха отличени от TelebidProза проекта си за игра с вградена микрокомпютърна система Defuse the Bomb. Тя е дело на учениците Самуил Иванов, Георги Стефанов, Илиян Антов, Антоан Янев и Кристиян Апостолов.
  • Отбор „Нишки“- Анета Цветкова, Калин Дойчев, Костадин Костадинов и Евгени Димов от 11 клас получи възможност да прекара един работен ден с екипа на компанията Progress, както и награда от Data Science Society. Проектът им е дневник с вграден изкуствен интелект, който дава идеи за разведряване на настроението, когато анализира, че потребителят е в лошо настроение.
  • Проектът на отбор „Имам асоциация“от 9 клас за автоматизирана градинска система получи наградата на DevriX. Учениците Евгени Атанасов, Бойко Георгиев, Александър Христов и Самуил Димитров разработиха система за автоматизиран контрол на градина в градски условия, като приложението показва състоянието на растенията и осигурява автоматичното им поливане при нужда.
  • Проектът за кафе машина, която се управлява с гласови команди, на отбор „Mrejari@root“от 8 клас беше отличен със специалната награда на Немечек България. Отборът се състои от Цветина Джунакова, Любомир Начев, Димитър Владимиров, Мариян Видков и Петър Марков.

Финалите и церемонията по награждаването могат да се гледат в официалния YouTube канал на Hack TUES.

Интервю на Bloomberg TV Bulgaria с директора на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова, координатора на Hack TUES 365 Теодора Йовчева и представителя на отбора, взел първо място, Виктор Велев може да се гледа тук.

Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.