Ученици от ТУЕС в топ 10 на националното състезание по компютърни мрежи

Тази година, 20-21 април 2013г., се състоя деветото национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Състезанието се проведе във ФМИ на Софийския университет. Събраха се над 90 ученици от цялата страна, от които 42 бяха от ТУЕС.

Състезанието се проведе в два кръга – теоритичен тест за всички ученици от цялата страна и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 14-те финалисти. Победителите, освен наградите от спонсорите, получават и едногодишна стипендия за следващата учебна година. От нашето училише, за втори кръг се класираха 4-ма ученици: Александър Ангелов на 4-то място; Димитър Влаховски - 5-то място; Юлиан Кунторов - 10-то място и Цветан Младенов – 12-то място. Дванадесетокласниците, с резултати от теста и практическия казус на състезанието над 5,50, получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, без да се явяват на кандидат-студентски изпит.

Димитър Влаховски и Александър Ангелов се съгласиха да отговорят на няколко въпроса относно състезанието.

  • Как смятате да продължите образованието си?

Александър Ангелов:
Смятам да продължа своето образование в сферата на компютърните науки.

Димитър Влаховски:
В насоката, дадена в ТУЕС - програмиране, електроника, мрежи.

 

  • С какво мислите да се занимавате в бъдеще?

Александър Ангелов:
Софтуерно инженерство и програмиране.

Димитър Влаховски:
Програмиране на вградени системи, мрежово програмиране, електроника, роботика и все такива готини работи : )

 

  • Как оценявате мероприятия от този вид?

Александър Ангелов:
Подобни състезание и олимпиади са полезни за участниците, защото ги мотивира да научават повече, за да могат да спечелят. В такива състезания, участниците имат възможността да направят нови приятелства с хора, които имат подобни интереси.

Димитър Влаховски:
Състезанията и олимпиадите са събития, които мотивират учениците да учат, знаят и могат повече. Будят в тях състезателния дух и показват, че в живота има и загуби, и победи.

 

  • Какво ви накара да участвате?

Александър Ангелов:
Още когато започнах Cisco академията в ТУЕС, ми беше интересно как работят мрежите и след завършването на курсовете е нормално като за край едно подобно състезание, на което да си проличи колко съм научил и колко знам.

Димитър Влаховски:
Cisco академията в ТУЕС бързо ме запали по компютърните мрежи и отговори на много мои въпроси, които съм си задавал в миналото, за това как работят те. След преминаването през целият курикулум някакси беше естествено да си пробвам силите с хора като мен от цяла България и да видя колко съм добър и какво още има да науча.

 

  • Достатъчна ли е само гордостта от победата или трябва и материална изгода?

Александър Ангелов:
Достатъчна е само гордостта от победа при едно такова състезание, в което участват хора от цялата страна. Това да знаеш, че си един от най-добрите в страната е достатъчно. Разбира се материалната изгода никога не е лоша, но не е и задължителна.

Димитър Влаховски:
Честно казано гордостта от победата е нещо, което най-много „сгрява“ душата и носи удоволствието от положения труд, но все пак материалната изгода е допълнителен стимул.: )