Ученици от ТУЕС с трето място на българо-турски здравен хакатон

ТУЕС ученици с трето място на българо-турски здравен хакатон

Ученически отбор от 11-ти клас в ТУЕС се съревновава наравно с по-възрастни участници от България и Турция в 48-часовия здравен хакатон HACK4HEALTH, който се проведе от 9-ти до 11-ти ноември паралелно в Измир и София Тех Парк. Хакатонът бе организиран от DEPARK Technology Development Zone (Измир) и София Тех Парк. Инициативата бе подкрепена от Столична община (Асоциация за развитие на София), Фондация Webit и НПО Линкс.

В Hack4Health се включиха общо 20 отбора от Измир и от София, които разработваха технологични решения за увеличаване на оперативната ефективност в здравеопазването, апликации за обучение на професионалисти, включване на пациента в клиничния процес и обществено здраве.  Учениците от 11 Б клас в ТУЕС Телерик Арсов, Мартин Дацев, Антонио Милев и Владислав Георгиев разработиха демоверсия на платформа, която на базата на резултати от лабораторни тестове и друга релевантна информация, може да определи здравословното състояние на един пациент. Платформата работи на принципа на машинното самообучение и може да се използва както от лекари, така и от пациенти. За да я създадат учениците използваха алгоритъм support vector machine, за да решат класификационната задача, който бе имплементиран чрез scikit-learn библиотеката за Python.

Отборът на ТУЕС успя да впечатли журито от Измир и получи трета награда в хакатона. Oсвен това учениците спечелиха и специалната награда на Столична община (Асоциация за развитие на София). Всички отличени отбори получиха покана за участие в Webit 2018, както и награди от София Тех парк.

Още веднъж честито на единадесетокласниците и специални благодарности към ментора им, Димитър Николов, преподавател в ТУЕС и съосновател на DataLab София, който ги подкрепи при разработването на проекта им!