Ученици от ТУЕС организираха зрелищна битка със създадени от тях роботи

Първата по рода си за България битка между BattleBot роботи, организирана от ученици, се проведе в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София на 8-ми юни 2019. 12 бойни робота, създадени и управлявани от ученици в 11-клас в ТУЕС премериха сили в първото издание на „TUES BattleBots“. Инициативата е на 11-класниците в училището и техния преподавател маг. инж. Росен Витанов и се реализира с подкрепата на Асоциация на завършилите ТУЕС. Събитието бе част от програмата на TUES Reunion – обща среща на випуските, честващи 5, 10, 15 и 25 години от завършването си.

Роботите в TUES BattleBots са курсови проекти, разработвани в продължение на 8 месеца по предмета Компютърни архитектури в ТУЕС, воден от маг. инж. Витанов, също възпитаник на училището. В битките се включиха 30 ученици, разпределени в 12 отбора. Създадените от тях роботи варираха между 5 и 25 килограма и се съревноваваха с разнообразни оръжия: въртящи се барабани, бургии, спинери и рампи, целящи да преобърнат опонента За безопасността на зрителите бе изградена специална, обезопасена бойна арена, в която се проведоха зрелищните сблъсъци. Всичко бе излъчено на живо в YouTube, благодарение на партньорите на събитието от init Lab, а гостите на TUES Reunion имаха възможността да наблюдават отблизо развоя на битката. Запис от TUES BattleBots можете да видите на този линк.

Обратната връзка от гостите бе повече от положителна и организационният екип на TUES BattleBots планира следващи издания.

Ученици управляват робот в битка
Pink Killer срещу Mars Ostrieto
Финална битка на оцелелите роботи