ТУЕС към ТУ-София – домакин на официалното откриване на обучението по НП „Обучение за ИТ кариера“

На 24 ноември Технологично училищe “Електронни системи” към Техническия университет - София стана домакин на официалното откриване на обучението по програмата „Обучение за ИТ кариера“. По програмата, разработена в партньорство от МОН, ИТ асоциациите и образователни организации, ще се обучават десетокласници от средните училища за професия „Приложен програмист“.

Официалното откриване беше направено от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев  и Еврокомисаря за цифровата икономика и общество Мария Габриел в присъствието на представители на партниращите училища и университети по програмата - Технологично училище „Електронни системи“, Професионална гимназия по компютърни технологии и системи, гр. Правец и Технически университет - София, Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив и Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“, гр. Русе и Русенски университет “Ангел Кънчев” и Професионална гимназия по електротехника и електроника „К. Фотинов“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. На събитието присъстваха и представители на ИТ организациите Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ, Българска асоциация за информационни технологии БАИТ, Фондация „Клъстер Информационни и комуникационни технологии“, Българска аутсорсинг асоциация и представители на различни компании. На събитието присъстваха и 15-те ученика с най-висок резултат от входящия тест а участие в програмата. Откриването беше част от Европейската седмица на професионалните умения.

В програмата са се записали 930 ученика. Технологично училищe “Електронни системи” към Техническия университет - София е един от петте регионални координиращи учебни центъра по програмата. Повече информация за програмата можете да научите от интервюто на директора на ТУЕС доц. д-р инж.Стела Стефанова и ст. преподавател Любомир Чорбаджиев за BloombergTV: http://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2017-11-09/it-kariera-ot-uchilishte-misiya-vazmozhna или в сайта на Министерството на образованието и науката: https://it-kariera.mon.bg/e-learning/.