ТУЕС-ари на челните места в #BG10xEU хакатон

На 12-13 май в София Тех парк се проведе #BG10xEU Хакатон по случай 10 години членство на България в Европейския Съюз. В надпреварата за технологични решения на актуални обществени проблеми, редом с пълнолетните участници се включиха и 4 отбора от ТУЕС - от 11, 10 и 9 клас.

3-то място на хакатона

Въпреки че бяха едни от най-младите участници в надпреварата, учениците от 10 Б в ТУЕС – Телерик Арсов, Владислав Георгиев, Антонио Милев и Мартин Дацев се пребориха за 3-то място и награда от 3 000 лв. с разработената от тях интернет платформа за проблеми в градската среда в София и възможности за решаването им както от общината, така и от гражданите. Отборът им „Джам врата – врата джам“ спечели и награда от Мтел за най-добро представяне пред жури и публика.

1-во място на хакатона
Първо място в същия хакатон с беше грабнато също от възпитаници на ТУЕС – Златко Стоев и Димо Чотров от випуск 2003, които заедно с колежката си Златка Узунова в отбор „Призма“ разработиха прототип на приложение за директен превод на заснет с камера текст към жестомимичен език с възможност за разпознаване и превод на различни езици. Браво и честито на победителите!