Пречи ли спортът на учението или спортните успехи на учениците от 10 -ти клас на ТУЕС

В деня на отворените врати на ТУЕС на 22.04.2017г. една майка, придружена от едно високо момиче, спря до мен и сподели както впечатленията си от видяното, така и притесненията си.Каза ми, че дъщеря ѝ „много иска да учи компютри”, че и двете са силно впечатлени от демонстрациите на учениците. Нещата, които я притесняват обаче, са дали в училището не се подценява „обучението по общообразователните учебни дисциплини”, най-вече по български език и литература, тъй като е задължителен матуритетен предмет, и дали дъщеря ѝ ще успее да съчетае „сериозното учене” със спорта, защото тренира от малка и не иска да се отказва да следва мечтите си. Само с няколко примера разсеях съмненията ѝ и тя с усмивка заяви, че явно това е най-подходящото училище за нейната дъщеря. Тези примери са единствено от сегашните десети класове, но няма съмнение, че всеки един випуск може да го допълни.

  • Калоян Нинов е ученик от 10 Г клас. Част е от националния отбор по акробатика, сред най-значителните му успехи са: първо място баланс, темпо и многобой на международните турнири в Чезематико (Италия) – 2017 и „Дунавска перла” – 2016, има златни медали от държавните първенства през 2013, 2014, 2015, 2016 и 2017г.

  • Кристиaн Велинов от 10 В клас тренира карате, печелил е златни медали от международните турнири в Белград, Чачак, Аранджеловац през 2016 г., участвал е на световното първенство в Индонезия и европейското първенство в Кипър, медалист е и от балканското първенство в Дубровник, освен това е републикански шампион за 2015 и 2016 г., има и много първи места от различни турнири у нас.

  • Карина Козарова от 10 А клас тренира Таекуон -До, многобройни са нейните титли и медали, сред тях впечатляват първите места и златните медали от  балканското първенство – стил ITF, както и от купа „Люлин“ и купа „Левски“. Карина обаче е истински боец не само в бойните спортове. Миналата година тя се класира за втория кръг на олимпиадата по български език и литература, където представянето ѝ беше много добро. През настоящата година тя успешно се включи в отбора на ТУЕС по образователна роботика в категория Ботбол.

  • Валери Цветанов от 10 Б е най-добрият ни млад състезател  в спортните шейни. Трикратен републикански шампион е, има общо 27 медала, от които 9 златни, печелил е бронзов медал на международен турнир в Украйна, а на световното първенство в дисциплината спускане  двойки се класира на престижното 7-мо място.

  • Роберта Нецова от 10 Б клас е тренирала спортна гимнастика, художествена гимнастика и спортни танци. Многобройни са купите и медалите, които е печелила, понастоящем тренира модерен и джаз танц, като последното ѝ състезание е средиземноморската купа, провела се в Атина, където отново се представя отлично. С присъщата си скромност отказа да даде списък на всичките си отличия. Миналата година Роберта се класира за втория кръг на олимпиадата по български език и литература, където отново се представи блестящо, като получи отлична оценка.

Над всичко обаче, като основна цел в живота, не само тя, но и всички останали поставят професионалната реализация. Затова навсякъде с гордост изтъкват, че са ученици в ТУЕС. Спортът ги е научил на борбеност, упоритост и самодисциплина. Някой съмнява ли се, че ще успеят и в живота?!

Автор: ст. пр. Чавдар Спасов

Преподавател по български език и литература в ТУЕС