Новата учебна 2023/2024 година започна с много гордост и обич в Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към ТУ - София

На 15 септември 2023 г., със слънчеви лъчи проблясващи между блок 1 и блок 2 на Техническия университет - София, започна нов етап в образователния път на Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС). В този ден беше отпразнувано началото на учебната 2023/2024 година с тържество, посветено на учениците, преподавателите и всички, които са помогнали за израстването и репутацията на нашето  изключително училище.

ТУЕС с гордост отново заема второто място по приемен бал в София и продължава да се гордее със заслужената титла "Най-добро технологично училище в България". Този висок статус не е случаен, а резултат от десетилетия на постоянни усилия и преданост от страна на учениците и преподавателите.

Една от най-големите сили на ТУЕС е неговата способност да вдъхновява и мотивира учениците си да развиват уменията си в областта на информационните и комуникационни технологии. Знанията и уменията, придобити в този иновативен учебен център, предоставят на възпитаниците възможност да продължат образованието си в университетите и да влезнат на професионалния пазар с пълна увереност и компетентност.

Успехът на учениците на ТУЕС на състезания по програмиране и компютърни мрежи е впечатляващ. Това постижение не би било възможно без ангажимента и опита на преподавателите и ръководството на училището, включително доц. д-р инж. Стела Стефанова, която с години на ръководна дейност и преподаване е подкрепяла растежа на ТУЕС.

На тържеството присъстваха заместник-ректор по електронно управление на ТУ – София доц. д-р инж. Росен Радонов, директорът на ТУЕС към ТУ-София ст. пр. д-р Веселка Христова, научният ръководител на ТУЕС към ТУ- София проф. д-р инж. Петър Якимов, председателя на Управителния съвет на Асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС) Теодор Панайотов и изпълнителният директор на АЗТУЕС Кирилка Ангелова. Те изразиха своите поздравления и научения за здраве, смелост и успехи на учениците през новата учебна година.

Лия Илиева от 8-ми клас, специалност "Системно програмиране", която беше избрана да представи поздравленията от името на всички осмокласници и да сподели своето вълнение и мотивация за страта на обучението си в най-доброто технологично училище в България.

Доц. д-р инж. Стела Стефанова, която през годините беше директор и преподавател в училището, направи емоционално обръщение, в което изрази благодарността си към всички, които са подкрепяли и вярвали в мисията и ценностите на ТУЕС. Тя сподели, че след 30 години като преподавател и 10 години като директор, е решила да предаде ръководството на по-младите и да продължи да подкрепя училището в бъдеще. Директорката завърши с чувството за гордост и увереност в бъдещето на ТУЕС и неговата уникалност като образователен модел за сътрудничество между училище, университет и бизнес.

Завършвайки обръщението си, доц. д-р инж. Стела Стефанова благодари на асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС) за непрекъснатата им подкрепа и за това, че са останали вярни на своя професионален път и са готови да помагат на следващите поколения ТУЕС-сари.

Тържеството, посветено на началото на новата учебна година, беше пропито с обич и признателност към всички, които са допринесли и продължават да допринасят за развитието и успеха на Технологичното училище „Електронни системи“ към ТУ-София. След 35 години от основаването си, ТУЕС продължава да бъде светло и вдъхновяващо място за растеж и образование.