Над 60 разработки участваха в първото изложение на ученически ИТ проекти в ТУЕС Фест

Над 60 разработки бяха представени в първото изложение на ученически ИТ проекти в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София, което се проведе на 28 април. През целия ден посетителите гласуваха за най-добрите проекти в категориите Компютърни мрежи, Софтуер и Вградени системи и роботика. Общо 23 проекта получиха награди от публиката, ИТ професионалистите и компании партньори на събитието.

Специални гости на събитието бяха заместник-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, Омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова и заместник-ректорът на Технически университет – София проф. Любомир Димитров.

В края на деня г-жа Манолова връчи наградите, определени от публиката, а проф. Димитров обяви отличията на ИТ професионалистите.

Изборът на публиката и на ИТ професионалистите съвпадна в две от категориите - Компютърни мрежи и Софтуер. Наградите получиха съответно Илиян Кордев за проекта TRUSTY – система за откриване на пробиви в сигурността на устройства, базирани на Линукс операционна система, и Димитър Николов за проекта Gamegains – онлайн система за печелене на пари от игри. Илиян и Димитър са ученици от 12 клас в ТУЕС и представиха на ТУЕС Фест своите дипломни работи. Проектът на Илиян TRUSTY вече е носител и на Младежката награда на БАИТ за 2017 г.

Наградата на публиката в категория Вградени микрокомпютърни системи и роботика получи макетът на автономен автомобил, разработен от Владимир Гаристов, Георги Зафиров, Иван Стефанов от 12 клас и Енчо Шахънов от 11 клас с ръководител д-р Димитър Николов. По-рано през годината момчетата участваха с този проект в Европейското рали за роботизирани коли Renesas MCU Car Rally в Нюрнберг.

ИТ професионалистите отличиха в категория Вградени микрокомпютърни системи и роботика проекта на Енчо Шахънов от 11 клас Rocket Launcher – ракета с насочване чрез джойстик или команди.

Проф. Любомир Димитров обяви, че всички наградени 12-токласници получават и възможността да бъдат приети като студенти в ТУ-София в избрана от тях специалност.

Още 19 други проекта получиха специални награди от спонсорите и партньорите на ТУЕС Фест, заради впечатляващите идеи и високото ниво на осъществяване. ТУЕС Фест се организира със съдействието на  ATOS, TelebidPro, Telelink, VMware, BULPROS, Droxic, Ubisoft Sofia, Accedia, Dopamine, Смартком – България АД и Статсофт.  

В ТУЕС Фест участваха повече от 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас, които представиха приложения и чатботове с изкуствен интелект, онлайн игри, игрови конзоли, системи за виртуална реалност, колички с автономно управление, машини с управление през интернет, роботи, симулатори, защита от хакерски атаки, компютърни мрежи и системи за отдалечен достъп, и много други. Представените проекти са създадени като курсови работи, дипломни проекти, състезателни разработки в ученическия хакатон Hack 30xTUES, както и в клубни и извънкласни занимания.  

Около 100 други ученици от ТУЕС участваха в демонстриране на учебно съдържание по специализирани дисциплини и посрещаха и съпътстваха гостите на изложението.

Специални награди, получени в ТУЕС Фест:

Специалната награда от ATOS беше връчена от г-н Георги Борисов на Филипа Христова от 12 клас за организираното от нея CTF състезание-игра за тестване на уменията по информационна сигурност и защита от хакерски атаки.

Тодор Сбирков от TelebidPro отличи със специална награда Виктор Найчев и Даниел Янев от 11 клас за проекта им Boiler Control – графичен интерфейс за сложни отоплителни системи с отдалечен достъп.

Мартин Липовски от името на Telelink връчи награди на следните участници в ТУЕС Фест:

Александър Александров, Даниел Николов, Емил Шаров и Марк Карамихов от 8 клас за проекта им за самоделна прахосмукачка;

Енчо Шахънов за проекта му Rocket Launcher;

Велислав Великов и Мариян Захариев за проекта им за ретро телефон с шайба и SIM карта;

Евтим Павлов за проекта му за VoIP телефонна централа;

Евгения Григорова за симулация на gns3 мрежа;

Антонио Бусуладжич и Петър Кузмин за проекта им за защита на малка мрежа.

Специалните награди на VMware връчи Янислав Трендафилов, завършил ТУЕС‎. Те са за:

Проекта зa кафе машина, управлявана през интернет Coffeemaker на Михаела Гаджалова и Роберта Нецова;

Още един проект за кафе машина с управление чрез мобилно приложение  The Ultimake Coffeemaker на Катлин Милчева и Симона Вангелова;

Мартин Дацев, Телерик Арсов, Николай Милчев и Стефан Бабуков за проекта им за симулатор на генетичен механизъм.  

Александър  Цонев, също завършил ТУЕС, връчи наградата на BULPROS на 9-токласниците Антон Янчев, Виктор Велев, Самуил Георгиев и Георги Любенов за проекта им за чатбот с изкуствен интелект на историческа тема.

Иван Керин, завършил ТУЕС, връчи награда от Droxic на Боян Каратотев и Денис Христов за проекта им Terminet за автоматизиране на обучението по програмиране.  Награда от Droxic получи и Димитър Николов за проекта Gamegains.  

Наградата на Ubisoft Sofia получиха Ива Захова и Иво Тодоров за Morbid Mask - 2D platformer игра. Наградата връчи Георги Попов от екипа на Ubisoft.  

Наградата на Dopamine получи Николай Станишев за проекта си AOVEK - приложение в помощ на туристите, които искат да направят снимка на забележителности без хората‎ около тях.

Статсофт връчи специални награди на още няколко проекта:

TMT – малка боксова круша със сензори на Борил Сърбев и Мартин Малинов от 11 клас;

AxiDraw  - плотер, който рисува на лист компютърно изображение -  на Константин Михайлов и Калоян Маджунов от 11 клас;

Лазерна арфа на Дария Никитова и Николай Милчев от 11 клас;

CoffeeMaker – кафе машиня с управление през интернет - на Михаела Гаджалова и Роберта Нецова.   

Handheld конзола за игри, която развива времето за реакция на играещия, на Кристиан Велинов и Стефан Бабуков;

Автоматичен газов клапан, разработен от Виктор Попов от 11 клас;

ПРАХО, разработен от осмокласниците Александър Александров, Даниел Николов, Емил Шаров и Марк Карамихов, които представиха своята автономна самоделна прахосмукачка.