Кариерен форум: Моята ИТ кариера - отвъд професията програмист

На 21.10.2017 в ТУЕС беше проведена лекция на тема „Моята ИТ кариера – отвъд професията програмист“ с цел запознаване на ученици от всички училища с професиите, които съществуват в ИТ сферата, различни от всеизвестната такава – програмист.

Първи се представиха хората, стоящи зад компанията “Entrepreneurs” – Александър Китов и Владимир Алексиев. Те двамата са предприемачи, като Владимир Алексиев също така преподава „база данни“ на учениците от 12.клас в ТУЕС и участва в комисията по оценяване на дипломни работи в гореспоменатото училище.

Ал. Китов и Владимир Алексиев

Следващият, който представи своята професия бе Мариан Тодоров – бизнес аналитик. Неговата професия се състои в това да разбере какво искат клиентите, да ги насочи, ако трябва, и даподаде поръчката им в подходящ вид на разработчиците. Спомена също така и че се занимава със статистика и програми като PowerPoint и Excel са му в помощ.

Мариан Тодоров

Трети в реда на представяне бе Юлиан Кунторов – дизайнер по професия. Той сподели, че след като завършил ТУЕС му било омръзнало да се занимава с програмиране и затова отишъл да изучава изксутва Лондон. От 2015 до 2016 се е занимавал с дигитален дизайн, но от 2017 нататък се занимава само с рекламни кампании, като една от по-известните, в чието създаване е участвал е „Търсенето на Емо“(изготвена заедно с Теленор).

Юлиан Кунторов

Четвърти по ред на представяне бе Теодор Найденов, който по професия е софтуерен разработчик. Той сподели своя опит относно програмирането с учениците в залата, като посочи, че то става с колективна работа, изисква непрекъснато учене, както и креативност.

Теодор Найденов

Пети пред публиката излезе Огнян Глушков – разработчик на приложения за операционната система Android. Той посочи като едно от най-главните предизвикателства обясняването на продукта, който е изработил, на отсрещния човек по такъв начин, че да го рзбере изцяло. Също така посъветва учениците да се занимават с това, което им е интересно, защото иначе те не биха вършили работата си с желание и не биха се усъвършенствали.

Предпоследният, който представи себе си и своята професия бе Любомир Циров. Неговата специалност е хардуера, която поради липса на желаещи да я изучават, вече не съществува в ТУЕС. Неговата работа се състои в това да разработва специфичен софтуер за устройства. Той поясни, че се занимава с вградени системи, които от своя страна участват в една по-голяма система. Сподели, че е предизвикателство да се изработи софтуер за устройства с ограничен хардуер.

Любомир Циров

Последен, но не по важност се представи Ангел Чолчев, който по професия е продуктов мениджър. Той сподели, че неговата работа се състои в това да събира информация за продуктите, да пътува доста по света и да разбира всички аспекти на бизнеса, а това по негови думи ставало единствено чрез личен опит, защото такава специалност в университетите не съществувала.

Ангел Чолчев

След края на презентациите присъствалите ученици имаха шанс да се срещнат лице в лице с представящите и да ги попитат относно нещо, което ги интересува по дадената професия.