Hack TUES GG - технологии в синхрон с природата

Казват, че за силата на един човек, екип или организация, може да се съди по това, как реагира в трудни ситуации. Дали се отказва, дали продължава, какво се случва когато работата буксува.
В ситуация на неопределеност и ограничени ресурси коя посока поемаме? Дали имаме сили да отидем там където друг не е бил?
Екип ученици от 11 клас на ТУЕС, под менторството на АЗТУЕС, след търсенето на различни възможности разбра, че за да постигне заложената цел, трябва да намери нов път, да утъпче нова пътека и да се изправи пред предизвикателства, за които може само да предполага, какви ще бъдат бъдат.  
И всичко се случи.

Първият изцяло онлайн хакатон. 14 часа излъчване на живо на откриваща церемония, финали и награждаване.
Щом имаме състезание означава, че имаме победител и победени. Доволни и недоволни. Победата и удовлетворението от свършената работа са две различни неща. За някой е важна наградата, за друг удовлетворението от това да бъде по-добър всеки следващ път.  

Относно организацията и изпълнението, резултатите ще бъдат тепърва анализирани детайлно.
За сега ще оставим само цифрите да говорят, а те са:

185 ученици в 43 отбора, 44 ментори, 23 компании  и организации се включиха в тазгодишното издание на събитието.

Как протече Hack TUES GG?

На 11.03.2021. с официална церемония бе открито седмото  издание на емблематичния и обичан от всички туесари хакатон – Hack TUES GG, който  за първи път се проведе в изцяло онлайн формат. 

Водещи на откриващата церемония бяха Ния Маркова и Йоан Джелекарски – ученици от 11.г клас и част от организационния екип на събитието.

На церемонията, макар и дигитално, присъства и министърът на образованието и науката на Република България, Красимир Вълчев, който се обърна със следните думи:

“Поздравления за екипа за направеното. Поздравления за учениците, партньотите и за цялата общност. За следващите години разчитаме на вас – учениците по информационни технологии. Колкото повече креативност и стремеж за иновации – толкова по-голям шанс имаме да минем успешно през тази ера и да бъдем развита страна. Поздравления за идеите и вдъхновението ви! Желая успех на всички!”

Директорът на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова:

Изключително ми е приятно. Впечатлена и развълнувана съм, че за поредна година присъствам на това събитие, което вече се е превърнало в традиция. Винаги когато “туесарите” излизат на сцената, за да проявят своя ентусиазъм и професионализъм, то всеки път си казвам – Да! Има смисъл в усилията на всички вас. На участниците, които поздравявам за ентусиазма и желанието да се изявят. На организаторите за грандиозните усилия, защото да организираш такова събитие онлайн не е никак лесно. На всички, които ни подкрепят – Асоциацията на завършилите, ТУЕС братството, спонсорите, менторите и ИТ бранша. Повече от 30 години ИТ общността на България подкрепя такъв тип събития. Благодарна съм за изключителния модел, който прилагаме през годините,” сподели Стела Стефанова.

Тя продължи с възхищение, че бизнес, университет и училище, вървят рамо до рамо, за да създадат ИТ бъдещето на България, като визираше ИТ браншът, ТУ – София и ТУЕС.

Много се вълнувам и съм много щастлива, че нашите ученици показват на какво са способни. Те демонстрират своите знания и умения в ИТ областта. Това е ИТ бъдещето на България, на ТУЕС… Нека този хакатон да остане винаги след нас – винаги да има приемственост и много хубави емоции. Желание за победа, за изключителен професионализъм и за доказване. Бъдете успешни, защото накрая на хакатона всички вие ще бъдете победители, завърши Стела Стефанова.

Гергана Узунова – Гери, PR на хакатона, бе водеща на дискусионна част с трима лектори, които въведоха участниците в темата на хакатона. В присъствието на Магдалена Малеева, основател на Goricha.bg, Апостол Дянков, представител от JA Bulgaria и Костадин Андонов, представител от WWF Bulgaria, стана ясно и дългоочакваното  – Develop For The Environment!

Темата на това издание на Hack TUES беше изцяло свързана с екологията и екологичните и природни решения, които са крайно необходими на човечеството. Develop for the environment позволи на учениците да развихрят своето технологично, иновативно и креативно мислене в насоките за опазване на околната среда и помощ за планетата в четири подкатегории:

  • Code red – предотвратяване на пожари, намаляване на вредни емисии и предотвратяване на глобалното затопляне
  • Deep in the blue – опазване и пречистване на водни басейни. Предотвратяване на наводнения
  • Brownie soil – Замърсяване на почвите
  • Palette nature – Проблемите с биоразнообразието.

Събитието беше подкрепено от водещи компании в IT-бранша и от цялата ТУЕС общност за поредна година. Компаниите, които направиха това събитие възможно са Chaos Group, Experian България, SAP, TelebidPro, VMware Bulgaria, А1 България, Nemetschek Bulgaria, Strypes, Astea Solutions, Bosch.IO, CPD Ltd., DevriX, Dopamine и Paysafe, Booost, Bulged, Campus X, CloudBalkan, Comet Electronics, Domino’s, Galactic Banitsa, init Lab, Ora, Roobar и WWF Bulgaria. Медиен партньор е DevStyleR.

Работни дни и оценяване онлайн

Комуникацията между отбори и ментори се проведе изцяло онлайн през платформата Discord. Учениците имaха на разположение два дни за да разработят своите проекти, като общо 44 ментори им помагаха в работата им.

Като резултат, журито беше изправено пред предизвикателството да оцени разработените 43 страхотни проекта на ученици от 8 до 12 клас. 3 паралелни полуфинала, 1 финал или общо 11 часа оценяване, въпроси и заседания бяха необходими, за да се определят най-добрите проекти от надпреварата.

Победители и наградени проекти

По време на официалната церемония по награждаване бяха раздадени 30 награди.

Специалната награда на Comet Electronics за най-добър проект с вградени микрокомпютърни системи връчи Камен Вълков, а отборът, който я прие е “789 2.0”  Съставен от учениците от 12. клас – Илиана Генова, Венелин Атанасов и Стефан Антонов. За двата работни дни те успяха да разработят IoT система за управление и визуализация на условията в домашната среда. Проектът има за цел да управлява по „умен“ начин системите в дома, като намалява излишната консумация на електроенергия.С помощта на сензори, системата следи нивата на замърсяване във въздуха (вредни газове и прахови частици), като информира потребителя, когато нивата са опасно високи.

На трето място се класираха отбор “Dynamics”! Те създадоха – GRobot, робот, който се придвижва и на базата на изкуствен интелект разпознава отпадъци и ги събира. Единадесетокласниците от отбор “Dynamics” – Лилия Любенова, Ангел Стоянов, Евгени Атанасов и Денис Захариев бяха отличени и от Astea Solutions. Отличието връчи Калоян Ангелов – координаторът на Hack TUES 6.

Второто място отиде при отбор “Мечо Пух”! Единадесетокласниците – Александър Найденов, Стефан Босев, Стоян Тинчев и Кристиян Стоименов, създадоха чат-бот, който с помощта на машинно самообучение, помага на потребителите да научат повече за заобикалящите ги екологични проблеми и как да ги разрешат. Отличието връчи научният ръководител на ТУЕС към ТУ-София – Таня Василева. Победители взеха и наградата на TelebidPro.

Първото място на тазгодишния хакатон – Hack TUES GG, грабна приложението CycleMap, което предлага най-удобния маршрут за велосипедисти до определена дестинация, базирайки се на оценка от други потребители и фактори като замърсяването на въздуха. Създатели на проекта са дванадесетокласниците от отбор “Holdinga”  Виктор Горчилов, Валентин Спасов, Самуил Георгиев и Антон Янчев, а използваните от тях технологии са Graph DB, Nest JS и React. Отличието връчи лично деканът на факултета по електронна техника и технологии на Технически университет – София  проф. дтн инж. Иво Илиев. Шампионите грабнаха също наградите на WWF Bulgaria, Strypes и отличието за най-добра презентация на полуфинал.

За първи път се проведе и играта #creatememories. В нея участниците трябваше да качат пост в Instagram – снимка от работния процес, миймче или рисунка, свързани с хакатона. Победители станаха десетокласниците от отбор Smertь със своите 172 харесвания. Те взеха наградата на Nemetschek Bulgaria, както и за най-добра презентация на полуфинал 1. На полуфинал 2, като добри презентатори, се отличиха учениците от десети клас в отбор 3488. Наградата изгряващи звезди за най-добър проект сред осми клас грабна отбор Nice Inc.

Дадоха се и благодарствени награди на четирима ментори. Отличието “Бърза реакция” взеха Боян Георгиев от Experian Bulgaria, Христо Спасов от TelebidPro, Янислав Трендафилов от VMware Bulgaria и Евгени Димов от Americaneagle.com. Те бяха оценени на базата на най-много разрешени проблеми в рамките на двата работни дни.

Още 9 отбора бяха наградени от нашите спонсорски компании като наградите, за които те се бориха бяха брандирани раници и суичъри, летни стажове, парични награди, бордови игри, срещи с високопоставени лица от компаниите и още много. Hack TUES GG приключи с раздадени точно 30 награди. Наградени бяха 16 отбора за зелените идеи и усиления си труд през двата работни дни.

 Отбори, отличени със специални награди в Hack TUES GG

●     Проектът на отбор “DiSableDMage“ от 12 клас – GreeinIt спечели специалната награда на Booost. Той представлява city building игра, чиято цел е контролът над емисиите на въглероден диоксид, свързана с мобилно приложение, което следи прогреса на играча и начислява ресурси, докато е извън играта.

●     Специална награда на Bosch.io получиха отбор „Provocateur“ от 10 клас с WildLife Spotter – приложение за разглеждане на различни видове животни и растения в страната, което дава информация, кои видове са застрашени, докато се разхождаш из българската природа.

●     Отбор „C– 2.0“ от 9 клас бяха отличени от CPD Limited за проекта си The Green Revolution – компютърна игра, която по забавен и лесен за разбиране начин информира децата за нуждите и ползите от екологията.

●     Отбор „Лек живот 2“ от 11 клас получи специалната награда на DevriX. Проектът им Green Waste Management представлява  устройство с мобилно приложение, което изпраща сигнали при препълнени или горящи контейнери за отпадъци, както и определя маршрута на камионите, които ги събират.

●     Отбор „6rek“ от 8 клас с проект E-SoFiA – апарат за засичане на горски пожари, който използва соларна батерия и е направен изцяло от рециклирани материали, грабна наградите на Paysafe, SAP и TelebidPro.

●    Проектът „Eleggo“ – прототип на програмируем мозъчен компютърен интерфейс, който изпълнява задачи като откриване на движение на ръцете, насочено мислене и други чрез разчитане на мозъчни електромагнитни вълни, на отбор „FAnton“ от 12 клас беше отличен със специалната награда на A1.

●     Отбор „magen7a“ с проекта си Broaden беше отличен със специалната награда на Chaos Group. Проектът представлява социална мрежа/приложение за надпревара в търсене на защитени видове животни, което създава карта с локациите на заснетите животни. 

●     Проектът на отбор “False Positive“ от 8 клас – ECOspace спечели също специалната награда на VMware. Той представлява социална мрежа  за хора, запалени по екологията.

●     Специалната награда на VMware получиха отбор „Memelin” от 9 клас с ElemenD – сайт за намиране на местоположението на всяко едно кошче за боклук (вкл. и тези за рециклиране) в околността.

Преобладаващата част от проектите, финалисти в Hack TUES GG, комбинират софтуерни и хардуерни решения. Сред основните ползи от участието си в хакатона учениците посочват възможността да опознаят и тестват нови технологии, да работят с професионалисти като ментори, да се научат да работят в екип, да представят идеите си, както и да открият конкретни насоки за бъдещото си професионално развитие. Тази година осмокласниците посочиха един друг аспект на събитието. Поради извънредното положение в страната и online обучението, малките ученици не са могли да се опознаят добре и сплотят. Те посочиха Hack TUES GG като събитие, което им е помогнало да се сработят.
В заключение, към момента можем само да се гордеем.
Да пазим и да развиваме уникалният ни модел на обучение тясно свързан с компаниите които ни подпомагат в развитието и да  се вдъхновяваме за нови хоризонти.