Hack TUES 365 - Обединението прави силата


Когато се роди идеята за интервютата с предходните организатори, знаех, че ще са епични, но нямах никаква представа, колко много неща ще науча.

Днес ви срещам с  един от организаторите на Hack TUES 365.
През какво ли са преминали организаторите на Hack TUES 365 след революционното издание на Hack 30xTUES? 

Ще търся отговор на въпроси, като: 
Дали и колко е успял този екип да надгради и развие идеите от предходния хакатон? 
През какви трудности е преминал екипа и какво е family friendly организация? 
Отговорите, разбира се, ще откриете в следващите редове.

Знаете ли, че организационният екип на Hack TUES 365 стартира с равен брой представители от специалностите системно програмиране и компютърни мрежи? По този начин се формира един феноменален екип, 10 мотивирани ученици, с различни профили, но с обща идея  се справят с всички препятствия...И по този начин успяват... успяват да организират Hack TUES и TUES Fest”. Това са Теодора Йовчева, Валери Добрев, Иво Каранешев, Михаил Гергинов, Васил Ангелов, Петър Николов, Елена Георгиева, Вяра Стефанова, Теодор Тодоров и Виктор Борисов, випуск 2020г. 

Срещнах се с Теодора Йовчева-координатор, позната като Тошка, шефката на Hack TUES 365. 


Приключението през очите на Теодора:

1. Теодора, ще споделиш ли как събрахте екипа?

  • Теодора: Аз нямам идея как ни събраха, освен, че ни интервюираха от АЗТУЕС. За нашия екип имаше доста желаещи и интервютата се проточиха.  Имейл получих на 26.10.2018г. с новината, че сме избрани. Седмица по-късно се събрахме да се видим, кои сме, тъй като не се познавахме :)  Познавах само хората от класа си и имах по няколко познати лица от другите класове. Та, събрахме се и трябваше да се сработим много бързо, тъй като почти веднага трябваше да се включим активно в организацията на юбилейните събития по повод 30-годишнината на училището - парти за завършилите и конференция за образователния модел на ТУЕС. Имахме само 3 седмици и страшно много задачи. Работехме заедно с АЗТУЕС и екипа на Hack 30xTUES. Идеята беше да натрупаме опит за организацията на нашите събития.

2. Предизвикателно и впечатляващо. А какви трудности срещнахте при организацията на събитията?

  • Теодора: Какво ли не! Нека започнем от това, че бяхме “11. клас”. В периода, когато ни събраха, бяхме затрупани от домашни. Съответно беше много трудно всеки един да започне да си менажира времето. Размирици в екипа не сме имали, освен единични случаи.
    От организационна гледна точка имахме огромен проблем с намирането на храна за хакатона. Потенциален партньор ни "държа" на изчакване до средата на февруари и след това ни отказа подкрепа. С други думи събитието идваше, а ние нямахме храна :) Пешо намери вариант, имаше връзки, и чрез него успяхме да решим проблема. Това беше най-голямото ни предизвикателство. 

3. По какъв начин участието ти в организационния екип повлия на бъдещето ти развитие?

  • Теодора: Когато започнахме работата с екипа, разбрах, че не желая да замина да уча в чужбина. Много се сближих с тези хора, приятели сме до днес. Видях светлина в тунела за нашето, младото поколение и си казах: “Остани и бутай за едно по-добро общество”. Тогава също разбрах, че искам да се занимавам с менажиране на проекти. До “10. клас” включително не знаех дали въобще искам да оставам в ТУЕС и почти си тръгнах. Покрай екипа и всички приключения с него през тези 7 месеца си намерих място в едно общество, в което мислех, че няма как да вляза и не съвпадам с това, което те очакват. Тогава се зароди страстта ми да работя с хора. Изключително много израснах като човек, приятел и съученик.

4. С какво вашият хакатон остана различен спрямо другите?

  • Теодора: Като участник и доброволец на миналите, мога да кажа, че нашият хакатон беше най-family friendly. Какво имам предвид? Знаех името на всеки участник от общо 200, кой в коя стая е и какъв проект прави. Всички участници и доброволци по някакъв начин се познаваха с нас, защото ние обикаляхме много по стаите. Аз, Тедо, Вико и Васко бяхме главните и хората ни питаха, пишеха ни разни въпроси на лични съобщения във Facebook, както и на страницата на хакатона. Имаше комуникация между нас и учениците от долните випуски, а основните участници са те. Беше ми изключително приятно да си говоря с тях, тъй като виждах как научават нещо и израстват като мислене. Доброволците бяха “наши хора”. Тоест те бяха ученици, на които мога да разчитам и потенциални бъдещи организатори. Съответно работата ни вървеше много леко, защото имахме малко по-дълбока връзка. 

5. Какъв съвет би дала на бъдещите организатори?

  • Теодора: Не забравяйте, че вие сте един екип с ваши съученици, не сте на работа, в приятелска обстановка сте. Най-важното е да помните, че сте приятели с обща цел дори когато се карате или имате разногласия. Правете всичко заради идеята, не защото някой ще ви каже “Браво” или някой преподавател ще ви напише шестица, това не се случва.
    Дерзайте и носете мълвата за ТУЕС, защото училището си заслужава.

 

Това не е краят…

Замислих се върху всичко, което ни дава участието и работата ни в организационния екип и колко ценно е то.
Предполагам сами сте усетили магията, която думите на Теодора предават. 

Наистина ТУЕС общността е единствена по рода си. Останах  очарована, че тайната на техния успех е била комуникацията с всички випуски. Това ме кара да се замисля как дори в онлайн учебна среда не трябва да губим нишката на приемствеността, на връзките между випуските. Тайната на успеха винаги е била обединението-основната сила на ТУЕС. 

Важно е да пазим в съзнанието си думите на Теодора: “Остани и бутай за едно по-добро общество”, защото ТУЕС наистина показва, че има будни хора в България и промяната към по-добро е възможна. Ако искаме един по-добър свят, защо да не започнем от родното ни място?

Големият финал предстои!
На 07.12.2020г. ще се срещнем с познати на всички ни лица, а именно организаторите на Hack TUES 6! Ще си поговоря за емоциите, трудностите и интересните моменти, през които е преминал екипът, с Калоян Ангелов-координатор, Виктор Велев-спонсори и Мадлен Саркисян-PR и мой ментор.

До понеделник, 
Stay tuned ;)

Гери, 
PR - Hack TUES 7