Hack TUES 3 - Петимата мускетари

Hack TUES 3 се случва благодарение на петима смелчаци, които решават да се заемат с продължаването на великата идея - Hack TUES. Нашите петима мускетари са Иво Тодоров, Христо Спасов, Боян Димитров, Николай Станишев и Димитър НиколовТе са близки приятели, които стават още по-сплотени, и без да имат представа с какво се захващат, се гмуркат в дълбоки води. Изправени пред много трудности, заедно намират решение на проблемите.

Думата, с която най-добре мога да ги опиша, е “иноватори”.

Срещам Ви с Димитър Николов, випуск 2018 г., член на организационен екип на Hack TUES 3, по-късно член на АЗТУЕС и приятел на всички организационни екипи до момента.

Ето я и неговата история:

1. Как събрахте екипа?

  • Първите два хакатона бяха минали и след това настъпи голяма пауза. Предположих и се оказах прав, че предишните организатори нямаше как да продължат с организацията на събитието. Свързах се с тях и уговорихме среща. Тогава нямах екип и се досетих, че не е добре да се появя на въпросната среща сам.  Вкарах едни от най-близките си приятели във Facebook chat и се събрахме. Формирането на екип беше предизвикателство. Същинската организация започна през октомври 2016г.

2. Колко човека бе организационния екип?

  • Събрахме се 5-ма души. В началото нямаше ясно разделение на позициите, но с течение на времето се обособиха. Така се появиха и ролите, които в момента са типични за организационния екип на Hack TUES.

3. Какви трудности срещнахте при организацията?

  • Първо бяхме насрочили събитието за февруари, но го преместихме за март, както е в момента. Трудностите идваха от малкия брой хора в екипа. Много задачи - малко организатори. Доста често ми се случваше да подхващам по малко от всичко, но в крайна сметка успяхме. Пречките, които срещнахме бяха предимно свързани с неопитност. Поради тази причина се замислихме какво ще стане след нас и след първата ни среща с госпожа Стефанова и господин Чорбаджиев, по тяхно предложение, решихме да ангажираме АЗТУЕС и да видим, какво могат да ни предложат като помощ. Именно след Hack TUES 3 АЗТУЕС поеха активна роля в подбора и менторството на всяко ново поколение организатори на хакатона и се създаде една приемственост, която е валидна и до днес.

4. Какъв принос донесе организацията на Hack TUES за бъдещото Ви развитие?

  • Аз харесвам да се занимавам с лични проекти. Не ми е комфортно да работя за нечия компания. Предпочитам сам да създам нещо, пък после, ако реша, мога да работя за чужд бизнес. Изграждането на всяко ново нещо е сложно. Това, че се получи хакатонът, ми повлия много добре, тъй като ме накара да вярвам повече във възможностите си, независимо от мнението на другите. Придобих много организаторски умения - липсата на разделение на позициите ме накара да премина през всяка една. Друго, което придобих оттогава, са меки умения - как се комуникира с хора и как се управлява екип.

5. С какво Hack TUES 3 остана различен?

  • Чарът на нашия хакатон беше неопитността и неизвестността, какво ще се случи. Общо взето като си го организирал вече веднъж и тръпката се размива с годините. Участвал съм във всички следващи хакатони под една или друга форма като организатор и това, което изживях на нашия, не мога да го почувствам на друг, защото в нашия случай не знаех, дали цялото събитие ще се компилира успешно. 

    Друго нещо е броят на екипа. Бяхме малко. :D

6. Какъв съвет бихте дали на бъдещите организатори?

  • Да бъдат професионалисти, да знаят, че работят за нещо голямо - нещо, което е обичано от туесарите и хората в IT-бранша. Друго много важно нещо е да има приемственост и да направят хакатон, който да остави следа. Хубаво е да се продължи традицията, но също е важно да добавят нещо свое.

За финал…

Разговорът ни ме накара да осъзная надграждането на събитието.

Всеки екип показва професионализъм, отдаденост и борбен дух. Заради общата цел и идея, приемствеността между випуските продължава да се запазва такава, каквато е - чиста и искрена. Придобитият опит, предаван от екип на екип, е ключът към успеха.

Важното в целия процес на създаването на събитието е приятелството в работата. 

 

Какво следва?
23.11.2020 - ще Ви разкажа историята на Карина Козарова, Мария Стоянова и Тодор Димитров, организаторите на Hack 30xTUES.

До скорошни срещи,
Stay tuned :)

Гери, 
PR - Hack TUES 7