Европейската конференция по образователна роботика (ECER 2017)

 Конференцията включва официалния европейски регионален кръг на световно известното състезание BotBall. Освен в Botball, съзтезатели от цяла Европа взеха участие и в другите категории на състезанието като въздушни  битки с дронове и такива с подводници, както и Botball Open.

  И този път нашите ученици не ни разочароваха и се справиха блестящо. Всички отбори използваха стандартизирани комплекти от материали. Интересното тук е, че всяка година се променят предизвикателствата и всеки път е напълно различно. Използват се нови части, но има специален регламент и при наличие на части от позволените, може да се използват допълнително в комплекта. Всички материали от принадлежностите са еднакви за всеки отбор по света, така че няма нечестни предимства.

 Няколко месеца по-рано беше сформиран отбора, който работеше върху два робота за турнира. Екипът се изправи пред много трудности - както софтуерни, така и хардуерни,  докато успее да сглоби “Ро” - малкият, и “БигРо” - големият робот. На събитието имаше голяма конкуренция, особено от страна на австрийските отбори, които вече четвърта година поред участват в BotBall. Нито свирепата надпревара обаче, нито затрудненията, изникнали в последния момент, попречиха на туесарите да покажат уменията си и да се представят на ниво. Победители от тазгодишното състезанието са отборът „GG“ от Полша, който за първа година успя да изпревари австрийския отбор “items”. Австриците от своя страна спечелиха второ място и трето място, много аплудисменти и овации от публиката.

  През последните няколко години „Глобална конференция по образователна роботика“ привлича отбори от цял свят включително от Австрия, Белгия, Албания, Катар, Кувейт, България  и Египет. Състезанието се проведе в няколко етапа като всеки ден започва с “Open Practice”, на който всеки отбор има по петнадесет минути да тества своя робот. Първият етап е“Double eliminations“. В него всеки един отбор в рамките на три опита трябва да събере възможно най–много точки, за да се класира за следващия,  а отпадналите отбори влизат в друга група, наречена „Alliances“. При нея трябва да се съберат на произволен принцип два отбора, които представят нови два робота, сглобени и програмирани от вече готовите. За добър завършек на всеки дълъг ден точно в 18:00 всички отбори се събират, за да изслушат мотивационна презентация.