18 ученически проекта получиха награди във второто изложение на ученически проекти ТУЕС Фест

18 ученически проекта получиха награди във второто изложението на ученически проекти ТУЕС Фест в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София, което се проведе на 20 април 2019 г. Събитието беше посетено от 1 000 души, които присъстваха на демонстрации на 70 технологични разработки, създадени от 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас в училището. Носителите на първите награди в категориите Компютърни мрежи, Софтуер и Вградени системи и роботика бяха определени чрез система за електронно гласуване от посетителите на място, създадена също от ученици на ТУЕС.

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова връчи наградата в категория Софтуер на осмокласниците Матей Вълов и Александър Асса за разработената от тях игра EscapeTUES. Наградата в категория Вградени системи и роботика спечели Теодор Тодоров от 11 клас за своя Електроборд - нов икономичен начин за бързо предвижване в града и избягване на задръствания. Отличието връчи проф. Любомир Димитров, заместник-ректор на ТУ-София. Посетителите определиха като най-добър проект в категория Компютърни мрежи  приложението WiFinder на 12-токласника Румен Величков, което намира пароли за безжичните мрежи в близост до потребителя. Наградата връчи доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София.  

Водещата тема на ТУЕС Фест беше „Технологии за всички“, по която работиха участниците в последния училищен хакатон HackTUES през м. март. Учениците демонстрираха не само изобретателност и находчивост в своите проекти, но и сериозни технически познания в сферите на мрежовите технологии, софтуера и вградените микрокомпютърни системи.

Освен наградите, определени от посетителите, компаниите партньори на събитието връчиха допълнителни специални награди на 15 други проекта.

Енчо Шахънов от 12 клас, който наскоро получи Младежката награда на БАИТ за системата си за локализиране на хора в планината, бе отличен със специалните награди на TelebidPro и Телелинк Бизнес Сървисис. TelebidPro наградиха още два проекта - батълбот-а Blue Capricorn на 11-токласниците Симеон Георгиев, Анета Цветкова и Евгени Димов и Electron-ota - услуга за актуализиране на Electron приложения, разработена от Денис Христов от 12 клас. Приложението на Денис получи награда и от VMware. Другите две специални награди на VMware получиха Карина Козарова от 12 клас за проекта си за социална мрежа за организиране и управление на събития EventManager и осмокласниците Рая Литова, Яна Тошкова и Искрен Александров за състезателната игра за бързо и точно рисуване D.R.A.W. Системата Access Wolf за електронно планиране и контрол на достъпа на събития беше отличена със специална награда от Experian. Тя е разработена от Даниел Янев, Боян Каратотев, Виктор Найчев, Владимир Владинов и Денис Христов от 12 клас. Experian отличи с награда и тостера, който изпича изображения, създаден от Александър Милисов от 11 клас. Двама 12-токласници получиха специалните награди на Kaufland IT Hub  - Ангел Ячев за системата си за защита от хакерски атаки и Боян Каратотев за автоматизираната система за защита на софтуерни слабости в Linux. Компанията връчи награда и на устройството Readability, което „превежда“ текст в брайлово писмо, създадено от Ангел Пенчев, Боян Иванов и Симеон Георгиев от 10 клас и Тодор Димитров и Илиян Танчев от 12 клас в ТУЕС. Виктор Найчев от 12 клас получи специална награда от Droxic за софтуерно дефинирана радио система, в която традиционните хардуерни елементи са дефинирани чрез софтуер. Награда от Drоxic получи и Владимир Владинов от 12 клас за приложението за решаване на стереометрични задачи с помощта на виртуална реалност. Проектът ProductChain за проверка на автентичността на стоки в търговската мрежа, работещ чрез блокчейн технология, получи специалната награда на Ocado Technology. Проектът е създаден от 10-токласниците Мартин Йорданов, Георги Любенов, Огнян Барух и Антон Анчев. Компанията Телелинк Бизнес Сървисис отличи приложението DigiD0c, което следи физическото и психическото здраве на човек. То е създадено от Петър Герасимов, Теодор Станишев, Румен Величков от 12 клас, Мартин Йорданов от 11 клас, Виктор Велев и Георги Любенов от 10 клас. Наскоро учениците спечелиха с това приложение хакатона на студентския клуб на Американския университет в България. Телелинк Бизнес Сървисис връчиха награда и на движещото се кошче за боклук Smart Kofa, разработено от Стоян Тинчев, Александър Александров, Кристиан Васиков, Даниел Рогачев и Емил Шаров от 9 клас.

Посетителите на ТУЕС Фест бяха впечатлени от още много други проекти, сред които автоматизиран аквариум, система за управление на осветлението в дома, система за дистанционно активиране на функции в автомобила, гласов асистент за незрящи хора, диспенсер за лекарства за възрастни пациенти в социални домове, инкубатор за яйца, машина за рисуване, различни игри и много от т.нар. Battlebots. Представените проекти са разработвани от учениците като курсови работи, дипломни проекти, състезателни проекти в ученическия хакатон HackTUES 365, както и в извънкласни занимания. Пълния списък с проекти, участвали на ТУЕС Фест 2019, можете да разгледате на този линк.

Изложението се организира от ученици-доброволци с подкрепата на ръководството на училището и Асоциацията на завършилите ТУЕС.

ТУЕС Фест се реализира, благодарение на подкрепата на Experian, Kaufland IT Hub, TelebidPro, VMware, Droxic, Ocado Technology, Telelink Business Services, Dopamine, Visteon, Bulged и Smartcom Bulgaria.

Информация за събитието ще намерите в сайта на събитието и във Фейсбук.